perjantai 13. maaliskuuta 2015

Syyt luopua?

Olen pohtinut ihan entisten hevosten suhteen että jos lähtee oikein miettimään niin mitkä on oikeasti hyväksyttäviä syitä luopua?

En nyt puhu siitä jos hevonen on oikeasti kipeä ja kärsii jos ihminen omaa itsekkyyttään pitää sen itsellään ja elossa, koska silloin on tottakai oikea päätös luopua!

Mutta puhun nyt myymisestä/ylläpitoon antamisesta.

Mikä on on hyvä syy myydä hevonen?
Se että siirtyy poneista hevosiin koska on liian iso?
Haluaa kisata ja ponivuodet loppuvat?

Se että tarvitsee hevosen isompiin luokkiin?
Nykyinen loukkaantuu ja sillä ei voi enää hypätä/kisata?

Menettää luottamuksen hevoseen?
Hevonen ei vaan ole se oikea?

Sillä minulla on ollut parin ihmisenkin kanssa yhteenottoja tässä asiassa..
Oma mielipiteeni on kun oikeasti miettii niin OIKEA syy on vain jos hevonen jää pieneksi, toki voihan sen silloinkin pitää seuraponina yms..Mutta kuinka monella on siihen varaa?
Itse pidän toisaalta siis hyväksyttävänä syynä myös jos hevonen loukkaantuu ja sillä ei voi esim hypätä tai mahdollisesti paljoa edes ratsastaa vaan se jää seurahevoseksi, koska ei olisi varaa pitää käyttökuntoista ja seurahevosta tallissa..
Toisaalta myös jos hevonen ei ole oikea tai siihen ei enää luota niin en katso pahalla jos joku siksi myy..Sillä Lassin myin koska menetin luottamuksen monien päälleen tippumisten seurauksena..
Ja Donna ei ollut mun hevonen..Mutta itse en myisi hevosta siksi että haluan isompiin luokkiin tai jos sillä ei ikinä voisi enää kisata (esim.onnettomuus kuljetuksessa eikä tulisi enää menenmään traileriin yms)

Nämä on tietenkin vain mun mielipiteitä.Jokaisella omansa..
Mutta nämä pari joiden kanssa ollut riitaa ovat sitä mieltä että ainut oikea syy luopua on jos hevonen on niin kipeä että se pitää lopettaa..että muut syyt ovat vain ihmisen itsekkyyttä?

Mutta onko se näin? Onko tällainen ihminen esimerkiksi koskaan omistanut hevosta? tietääkö hän kuinka kallista on pitää hevonen pihankoristeena? Tai kuinka inhottavaa on harrastaa jos ei luota hevoseen ja hevonenkin stressaa siitä?

Ylläpitoon antaminen taas...itse en kovin heppoisin perustein antaisi ylläitoon hevosta koska olen kuullut niin monesta huonosta ylläpito kodista että hevonen on jopa sen takia jouduttu lopettamaan!Mutta tuttuun paikkaan tutulle ihmiselle missä pääsee säännöllisesti katsomaan niin voisin harkita.

Onko sitten taas oikein lopettaa hevonen jos sillä esimerkiksi joku vika selässä ettei kestä ratsastusta kuin max.köpöttelyä silloin tällöin tai ollenkaan ratsastusta mutta voisi elää kivutta seurahevosena?
Onko silloin oikein lopettaa vai pitäisikö hevoselle etsiä uusi koti?


Omasta mielestäni lopetus on oikein koska hevonen on luotu liikkumaan eikä kävelemään välillä vähän ja muuten kököttämään tarhassa ja vaikka sen myisi seurahevoseksi niin mistä tietää että sitä ei uudessa kodissa ratsasteta selkäviasta huolimatta?Entä jos ei ole rahaa?
On yleisesti rahaa pitää hevonen ja hoitaa suurimmat vaivat mutta esimerkiksi hevosella paha ähky ja pitäisi leikata?
Onko oikein lopettaa hevonen jos ei ole varaa leikkaukseen?

Mielipiteeni tässäkin on että kyllä, saa lopettaa koska jos ei ole rahaa niin mitä pitäisi tehdä? Ottaa lainaa sen takia? Myydä akuutissa ähkyssä oleva hevonen?Mutta mitä mieltä te olette? Mitkä on teistä oikeita syitä luopua? Niin vihreämmille kuin uuteen kotiin?2 kommenttia:

  1. Toi seurahevosena toimiminenkin on vähän ristiriitainen.. Kaveri osti kantavana tamman, jolla oli vanha vamma jalassa, joka esti entisen kilpaestehevosen hyppäämisen kokonaan. Alun ratsastuskokeilujen jälkeen (hyppi pystyyn ilman syytä) jäi varsomisen jälkeen viettämään eläkepäiviä seurahevosena (ikääkin oli jo lähemmäs 20). Eli kivutonta elämää, kunnes alkoi jalka oireilemaan ja pääsi laukkailemaan vihreämmille. Hevonen ei kärsinyt tästä, vaan nautti pällistelystä tarhassa ja harjailusta. Joidenkin hevosten luonne antaa tämän periksi, mutta on myös niitä, jotka eivät kestä ainoastaan seurahevoselämää ja ne olisikin syytä päästää pois. Saattoi olla, että tämäkin kantavana reagoi herkemmin ja siksi hyppi pystyyn, mutta sen jälkeen liikutettiin ainoastaan maastakäsin, koska suurta käyttöä ei iäkkäällä hevosella edes voi olla. Mielestäni hevosen myyminen sen takia, ettei tunnu oikealla on myös hyvä syy myydä, koska sellaisesta harrastamisesta ei nauti ratsastaja eikä hevonen. Tilanteesta kärsii molemmat. Tuo loukkaantuminen, eikä pysty enää hyppäämään isoja on myöskin mielestäni syy myydä, jos tavoitteet on korkealla. Ihmiset, joilla on "se oikea" hevonen ja loukkaantuu, niin pitävät kyllä, vaikkei isompia luokkia enää voisi hypätäkään. Tästäkin tiedän kaverin, joka vaihtoi kouluratsastukseen, kun hevosen selkä ei kestänytkään korkeita esteitä :) mitäs muuten klinikalla sanottiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sunkin pohhdintaa asiasta!:) Ja klinikasta tulee jossain kohtaa ihan oma postauksensa niin kerron siinä sitten. Sanon nyt vain että mahdollisia syitä käytökseen löytyi useampikin.!

      Poista