torstai 30. elokuuta 2012

Kun Leimu tuli minulle.

Olin 10vuotta kinunut äidiltä että voidaanko ostaa hevonen(tai no vähän alle 10)ja vastaus oli aina tiukka EI. Mutta yhdessä vaiheessa kun olin päälle 9 vuotta hevosta kinunut niin vastaus olikin, että "Nyt olen ruvennut harkitsemaan että meille voisi ehkä tulla hevonen jossain vaiheessa", ja tietysti olin jo ikionnellinen. Itse en ehtinyt mitään markkinoita loppupeleissä edes katsomaan sillä tästä edellämainitusta lauseesta seuraavana päivänä äiti tuli kotiin ja sanoi "Olin katsomasssa yhtä hevosta jota tutut suositteli", ja antoi käteeni hippoksen lapun missä hevosen tiedot. Ja olin ihan että JEE:D.

Kyselin äidiltä että millainen se oli ja miltä näytti yms, ja äiti kertoi että: Upea, kaunis, pitkä harja yms. Ja olin jo kuvitellut upean hevosen minkä näen kun pääsen itse hevosta katsomaan/koittamaan.
Kun katsomispäivä koitti en meinannut malttaa millään, mutta kun näin hevosen karsinasta ensimmäisen kerran se olikin tämän näköinen:

 
Ja voin sanoa että tässä vaiheessa olin ehkä hiukan pettynyt ja tokaisinkin äidille että: NOIN tavallinen:D
Itsehän olin haaveillut jostain estetykistä yms:D
No sitten harjasin hevosen ja laitoin sen kuntoon, ja menin ensin kentälle.Siihen aikaan Leimua ei oltu liikutettu ollenkaan suurinpiirtein vuoteen ja sen kunto oli todella huono, esteitä en saanut koeratsastuksessa edes koittaa.Hevonen ei osannut nostaa oikeaa laukkaa, ei tiennyt mitä tarkoittaa pohkeenväistö ja oli TODELLA TODELLA laiska ja raskas ratsastaa.
Mutta jostain syystä sanoin äidille silti että ostetaan se (syy oli varmaan että ajattelin että jos ei osteta tätä en saa hevosta kun äidin mielestä meidän kuului ostaa leimu kun se oli syntynyt samana päivänä kuin hänen äitinsä)
 
Alunperinhän meidän piti kahden muun ihmisen kanssa ostaa Leimu kolmeenpekkaan mutta ensin yksi jäi pois ja sitten toinenkin jolloin me sitten ostettiin yksinään Leimu.

Leimun tulossakin oli ensin ongelmia sillä kun sen piti tulla niin se olikin kipeä, no kun heppa tervehtyi ja oli läpäissyt ell tarkastuksen se tuli meille.Muutimme sen kanssa ensin Taran tallille n8-10km päästä meiltä.

Ensimmäisiä ratsastuskertoja uudessa kodissa.
No kun oltiin Leimu ostettu selvisi jo 2kk aikana vähän sen todellista luonnetta, mm.se ei kunnioittanut ihmistä yhtään.
Ensimmäisen kerran kun menin sen kanssa maastoon tipuin alas kun se näki kaverini (ja hänen hevosensa) joiden kanssa oltiin menossa maastoon:D no nousin takaisin mutta silti koko maasto oli katastrofi, Leimu peruutteli ojiin ja hyppi ja pomppi yms..
Kotimatkalla  jouduin soittamaan isontien varresta(jossa liikkuu paljon autoja ja kovaa) äidille koska Leimu pukitteli tielle ja kiukutteli ja koitti potkia autoja ja äiti talutti meidät tallille..:D

Tämän jälkeen en suostunut maastoilemaan Leimun kanssa 2viikkoon ollenkaan koska säikähdin kun eka maasto meni pieleen noin pahasti..

Noin 5kk jälkeen koitin hyppäämistä, no Leimu tiputti 30cm esteenkin...Vaikka meille oltiin sanottu että se hyppää kyllä HYVIN..


Jonkinajan päästä vaihdoimmekin tallia (2008 vuoden alkupuolella) Muddaisten talliin missä olemme
edelleen.Ja tallikaverini kertoi että nähdessään Leimun ekan kerran kun otin sen ulos traikusta mietti hän onko kyseessä hevonen vaiko muuli:D
Menin sitten uudessa paikassa taluttamaan Leimua kentälle ja se kaatoi minut kentän portilla kun se käveli ylitse (se kunnioitus jota ei ollut)..

Muddaisissa alettiiin sitten tekemään enemmän, Leimuhan ei osannut myöskään juosta liinassa, se koitti tulla päälle ja pukitti kohti yms.Vapaana juoksuttaessa koitti myös juosta päälle ja potkia ihmistä ja taluttaessa jyräsi  milloin minnekkin, jos Leimun koitti saada sisään tarhasta heinä aikaan niin turha haave, se hyökkäili kimppuun eikä päästänyt lähelle jos oli heinää tarhassa tai heinää tulossa tarhaan.

Eli se ei todellakaan ollut aluksi se helpoin hevonen..

No jossain vaiheessa menin tallikaverin kanssa maastoon ekan kerran muddaisissa ja myönnän että se oli KAUHEAA:D kaverini halusi laukata täysiä ja Leimu sitten ryösti ja veteli pukkilaukkaa ja minä roikuin harjassa, en tykännyt aluksi yhtään ,siihen aikaan en ollut paljoa ainakaan laukkaillut maastossa, Leimu myös edelleen peruutteli ojaan ja jumitti yms.
Kun menin yksin maastoon niin saattoi Leimu tulla yhtäkkiä kiitolaukalla takaisin tallille..

Myöskään ratsastettavauudeltaan se ei ollut helppo, kentällä se perutteli päin aitaa ja pukitteli ja jumitti yms muuta kiukuttelua..Esteiden korkeutta oltiin jo nostettu mutta tyylistä ja tekniikasta ei edes puhuta, + että esteillä Leimu ryysi täysillä esteille eikä kuunnellut pidätteitä ollenkaan/ihan minimaalisesti..
Ja mun esteistunnasta ei myöskään puhuta:D
Sitten Leimu pääsikin ekaa kertaa uudessa paikassa laitumelle, ja oli kuin ori!
Se astui siellä laitsalla eestinhevostammaa aluksi tosi usein ja juoksi paljon söi vähän...pariksi yöksi se piti ottaa laitumelta poiskin kun se astui shetlanninponitammaa...Laitumelta kiinni ottaminen oli katastrofi, Leimu juoksi pakoon eikä lähelle päässyt, sitä sai pyydystää aina vähintään 30min..Ja KUKAAN ei voinut mennä laitumelle leivän kanssa, koska Leimu kaatoi kyseisen ihmisen ja vei leivät..

Hyppytyyli alkoi tietenkin sitten pikkuhiljaa paranemaan, samoin liikkuminen mutta edelleenkään se ei ollut kunnolista, laukka oli nelitahtista ja maastoilut hankalia ..Loppujenlopuksi sain juoksutuksenkin paranemaan:)Hevonen ei enää jyrännyt päälle ja vapaana juoksuttaminenkin oli jo mahdollista..Tarhasta sai kiinni heinienkin edestä mutta vasta pitkän treenin jälkeen:)

Ainiin jalkojen pesu oli myös aluksi järkyttävän kamalaa mutta nykyään 12vuotiaat tytöt saa keskenään pestyä Leimun jalat, pystyvätpä myös juoksuttamaan sitä liinassa, AINUT mikä tästä liinakäytöksestä on jäljellä on että kun vaihtaa suunnan ja "laittaa " hevosen takaisin ympyrälle saattaa se pukittaa kohti, muuten ei enää:)

Maastossa voi nykyään kuka vaan melkein maastoilla, taluttaesssa hevonen käyttäytyy, kulkee ratsastaessa jopa ilman varusteita hyvin:)


Ja myös raviin ja laukkaan ollaan nyt pikkuhiljaa alettu saamaan pyöreyttä, eli siis lyhyesti, nykyään Leimu on suht osaava ja erittäin kiltti toimiva ratsu kaikissa tilanteissa.Kaikesta mitä Leimun kanssa ollaan koettu en tähän kirjoittanut mutta siis, Leimu tuli minulle tasonaan Puska Ö ja re.10cm:D ja on nyt vähintäänkin HeC-HeB ja re 100cm :)

Anteeksi jos kuulostan itserakkaalta mutta olen ylpeä mitä olen tämän hevosen kanssa saanut aikaan:) 
 

10 kommenttia:

 1. Anteeksi nyt vain kultapieni, mutta hevosta ei tule laskea HeC-HeB tasoiseksi jossei sillä ole näyttöä siitä että se selviää Helpon B:n tasoisista tehtävistä, Helpossa B:ssä hevosen tulisi liikku peräänannossa...
  Eikä Leimun re oo lähelläkään metriä, eihän se selviä edes ysikympistä. Se ei tarkoita että re olisi 100cm vaikka se kotona hyppäisi sen verran...

  On se kehittyny siitä mitä se on sulle tullu ja säki oot kehittyny, mut Leimu on ehkä HeC/80cm... :)

  VastaaPoista
 2. Oho en tiennytkään, et Leimu on ollut ... tommonen. :D Hienoa työtä oot kyllä sen kanssa tehnyt ja sun pitääki olla ylpeä itsestäs sen vuoksi :)

  Miten paljon teidän äiti on sit hevosihminen / ratsataako hän paljon ja minkä verran osaa?

  Ja heii se mitä odotin tolta postaukselta oli kaikki valmennus ja kisajutut vuosien varrelta! Mitä ootte kisannut ja missä jne :) Koulu, estekisoja... Ootteko kokeillut kenttää? Ja oliko Leimulla sillon joskus jotain jalkavaivaa / miten se vaikutti teidän treeneihin ja mitkä on tulevaisuuden tavoitteet? :P

  Eli tää kinuis kyllä jatko-osaa ;)

  VastaaPoista
 3. Niin ja haluun vielä kysyä tämmöstä, et onko sulle naljailtu koulussa siitä et oot "heppatyttö"?
  Mun kaverilla on ollu pienestä pitäen kotona heppoja (vähän kun sulla Leimu) niin sitä aina kaikki vähän kiusaili koulussa puhu pahaa ym. :/ Eli kun ne oli vaan kateellisia.

  VastaaPoista
 4. Leimu on kyllä mennyt hyvöksytysti 90cm :D sijoituksella 1 ja 3:D

  VastaaPoista
 5. Itse muistan että leimu on tullut 90 cm luokassa kolmanneks mutta missä vaiheessa se on sijoittunu ensimmäiseks? Mut leimun taso ei ole edes HeC koska ette ole päässeet sitä läpi, sori nyt vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. marttilassa viimevuonna tultiin 1 :D ja ollaan kerran päästy HeC läpi prosentein 52,1...

   Poista
 6. Osaako Leimu kulkea peräänannossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. osaa kulkea peräänannossa hetkittäin ja edetään siinö pikkuhiljaa

   Poista